Tuesday, December 6, 2011
     Assalamualaikum readers..salam perantau dari saya. *hahaha takde kaitan betullah.. ok, first of all apa khabar? sihat tak? alhamdulillah masih diberi kesempatan oleh ALLAH swt utk terus menikmati keindahan alam semesta dan masih sempat menikmati hari hari yg ceria.. terima kasih allah.

ok, sebenarnya kan kan? emm cmne nak cakap nie ok.. sebenarnya tengah sakit hati dgn someone, sebab batalkan planning. alasan memang munasabah dan paling kesal termarah dia dgn alasan yg dia bagi. sepatutnya, tak perlu marah dgn alasan tu. sebab sbg itu tanggungjawab dia utk laksankan. rasa kesal jugak terlepas cakap kat dia tadi. adehh, nie lah padahnya kerana mulut badan binasa. emm, maafkan saya awak! saya tak sengaja terlepas kemarahan tadi, kalau pun awak da cop saya sebagai seorang pemarah 7 padan baran.. takpe, memang saya gitu pon org nye.. sikit pon tak kesal, sebab saya ngaku saya memang mcm tu. tapi, malam nie saya nak mintak maaf banyak2 kat awak sebab da lukakan hati awak..

mungkin ada hikmah disebalik kejadian sebab tak dapat jumpa. hikmahnya, saya ada seminar entrepreneurship (keusahawanan) pulak minggu nie. takpe lar, mungkin lain kali saja kite bersua? insyaalah..


akhir kata, bacalah ini.

Indahnya Kemaafan
oleh : Dato' Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah

 Setiap manusia itu tidak lari dari melakukan kesilapan dan kesalahan. Sukarnya seseorang untuk memaafkan saudaranya lantas terus menghina saudaranya itu atas kesilapan dan kesalahan yang dilakukan. Apakah penghinaan atau kemaafan yang terbaik buat seseorang yang melakukan kesilapan??

“Tidaklah dapat kita mengenal orang melainkan pada tiga keadaan, iaitu tidak dapat diketahui orang pemaaf melainkan ketika dia marah, tidak dapat diketahui orang yang berani kecuali ketika dia berjuang dan tidak dapat dikenal seorang sahabat melainkan ketika kita dalam kesusahan.”
(Luqman Al-Hakim)

Mulailah kemaafan itu dari diri kita sendiri dengan memafkan kesalahan yang pernah dilakukan oleh saudara kita.

Firman Allah SWT:
“Dan hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak ingin bahwa Allah mengampunimu?”
(Surah an-Nur : 21)**saya nak mintak maaf kat sume org2 yg mengenali diri ini, kpd mush2 sekalian, kpd sape2 jelah yg pernah terguris hati sebab perangai ini.

“Maafkanlah semua orang sebelum anda tidur setiap malam bagi mencuci hati dan mencerdaskan minda”
-pesanan dr Dato' Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah


No comments:

Post a Comment

berani komenlah.. hehe~